Feiten en fabels over een hartstilstand [infographic]

‘Het slachtoffer is gestorven door een hartaanval’. Wist je dat deze uitspraak niet helemaal klopt? Hieronder lees je wat het verschil is tussen een hartaanval en een hartstilstand.

Het verschil tussen een hartstilstand versus hartaanval

De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar dat is niet helemaal juist. Een hartaanval, of hartinfarct, is een situatie waarbij de aders rondom het hart worden afgesloten. Deze kransslagaders voorzien het hart van zuurstof. Als deze worden afgesloten kan het nabijgelegen deel van het hart afsterven. Als dit tijdig wordt behandeld is een hartaanval niet dodelijk. Wordt hier echter niets aan gedaan, dan kan er een hartstilstand optreden. In dit geval wordt de werking van het hart dusdanig verstoord dat het hart niet meer functioneert. De bloedcirculatie stopt en de organen worden niet meer voorzien van zuurstof en stoppen met werken. In de infographic vind je meer informatie.

Reanimeren bij een hartstilstand

Om een hartstilstand te behandelen is het nodig om te reanimeren. Je neemt dan tijdelijk de functie van het hart over zodat bloed wordt rondgepompt naar de organen en ze worden voorzien van zuurstof. Vaardigheden zoals het geven van borstcompressies zijn dus van levensbelang, maar het ook belangrijk om de achterliggende gedachte te weten. Om verdieping te bieden, ontwikkelen wij het e-learning platform waar leerlingen meer te weten komen over een hartstilstand. Lees hier meer over ons e-learning platform voor reanimatie.

Infographic Hartstilstand

Meer weten? Vraag de flyer hier aan:

    Menu