Ruben (14) redt zijn vader door te reanimeren

Het zal je maar gebeuren… Tijdens de koffie krijgt je vader opeens een hartstilstand. Het overkwam de 14-jarige Ruben. Gelukkig wist de jonge held wat hij moest doen en kan zijn vader Ron (61) het navertellen. Hoe Ruben zo heldhaftig heeft kunnen handelen lees je hier.

Hartstilstand tijdens de koffie

Het was een gezellige bedoeling bij de familie Van Geelen uit Nijkerk. Na met zijn vader met de modeltreinen gespeeld te hebben was het tijd voor koffie. De tante van Ruben was immers ook op bezoek. Maar toen sloeg het noodlot toe. Vader Ron zat opeens met het hoofd naar achteren op de bank. Toen Ron niet reageerde op een paar rake klappen in het gezicht sloeg de chaos toe.

Ruben blijft kalm

Maar niet bij Ruben. De tante van Ruben belt 112 en krijgt te horen dat er gereanimeerd moest worden. Dat hoefde Ruben echter niet van de alarmcentrale te horen. Hij had zijn vader al van de bank op de grond gelegd en was begonnen met reanimeren en is hiermee doorgegaan tot de hulpdiensten ter plekke waren. Die hebben de reanimatie overgenomen. Gelukkig is zijn vader toen bijgekomen. “Op een gegeven moment hoorde ik een politieman zeggen dat hij weer hartslag had. Dat was wel een opluchting.”

Verplichte cursus

Hoe Ruben wist wat hij moest doen? Dat heeft hij geleerd tijdens een cursus in groep 8 van de basisschool. Ruben herinnerde zich gelukkig nog dat je het slachtoffer moet onderzoeken en als het nodig is, moet beginnen met reanimeren.

Meer helden zoals Ruben

Inmiddels is Ruben ‘officieel’ een held. De burgemeester van Nijkerk heeft Ruben een ‘loffelijk getuigschrift’ overhandigd. De vader van Ruben is er nog omdat zijn zoon wist wat hij moest doen, maar lang niet iedereen weet dit. De school biedt een gelegenheid om jonge helden zoals Ruben voor te bereiden op situaties zoals deze. Wil jij als school bijdragen aan een veiliger Nederland en dit doen op een manier die de leerlingen enthousiasmeert? Neem via het formulier contact op en dan kijken we hoe je met reanimatieles aan de slag kan!

Meer weten? Vraag de flyer hier aan:

    Menu